Vacas, cerdos, guerras y brujas

by miolpe on 2, abril, 2007

Vacas, cerdos, guerras y brujas

Vacas, cerdos, guerras y brujas
Marvin Harris
Alianza, 1983
235 p.

 

A

A

Amb aquest assaig, Marvin Harris, aconsegueix el que molts dels seus col·legues ja voldrien, fer que un llibre d’aquestes característiques interesse a tots els públics i a tots els nivells. No diré que es tracta d’una lectura lleugera, però si certament atraient. I és que l’autor ha tractat de donar resposta a certs enigmes i tabús arrelats en moltes civilitzacions i cultures d’arreu del món. Pot l’economia d’un país influir en que certs costums esdevinguen preceptes religiosos? L’amor per les vaques a l’Índia, la prohibició de menjar carn de porc a musulmans i jueus…potser tenen una base raonable més enllà del que marquen els respectius textos sagrats?
La bel•licositat de certes cultures, el masclisme, els diferents moviments messiànics, l’aparició de les bruixes i la seva persecució durant els segles XVI i XVII, són aspectes als quals l’autor ha atorgat una explicació plausible, relacionant-los entre ells, avançant des de èpoques i cultures remotes, fins a moments històrics recents com l’aparició de Jesús. En definitiva, un llibre de lectura obligada, que podràs combinar, si el teu interés és creixent, amb altres publicacions de l’autor com ara, Caníbales y reyes: los orígenes de las culturas o Bueno para comer: enigmas de la alimentación y cultura.

Troba’l a la biblioteca

2 Responses to “Vacas, cerdos, guerras y brujas”

  • Javier Miró escrigué:

    Sin duda alguna un libro de lectura obligada para todos aquellos que quieran introducirse en el mundo de la antropología. Muy fácil de leer y muy interesante, sobretodo el apartado sobre los ritos de excesos y las guerras (que encuentro particularmente divertido). Diferencias entre emic y etic que tan importantes son para descubrir la realidad de un pueblo entre el observador y el participante. Las explicaciones que dan los observados y las que explican los sucesos de una forma racional.

  • pakot escrigué:

    Cuando hace años leí por primera vez este libro me di cuenta de lo potente que puede llegar a ser la razón a la hora de explicar la relidad más objetiva y la aparentemente más subjetiva. Todo tiene explicación, incluso la tradición más ‘natural’. El materialismo cultural me cautivó un poquito después del materialismo dialéctico: desde entonces no sé por cual decidirme…

    De todas formas, sólo un comentaro… no sólo de Harris vive el amante de la antropología…