Off

Premis 2007 (i)

by ravalna on 7, desembre, 2007

Ara que ens apropem al Nadal i al canvi d’any, sembla que siga quasi obligatori fer balanç del que va passar, per be que encara està passant, en el 2007 al món literari. Amb aquesta idea hem decidit fer un tall cronològic al que han estat els principals premis literaris del 2007, basant-nos en bona part en el llistat ofert per el poder de la palabra, web que no podem deixar de recomanar-vos. Així, a partir de hui i tots els divendres de desembre tindreu una cita amb alguns dels autors i dels llibres guardonats enguany.

Els premis més matiners són el Nadal i el Josep Pla concedits per l’editorial DestinoMercado de espejismos la Nit de Reis. Enguany l’agraciat amb el Nadal va ser Felipe Benítez Reyes per la seua novel·la Mercado de espejismos. Benítez Reyes és conegut sobre tot per la seua vesant de poeta encara que també destaca com assagista i narrador. Mercado de espejismos el podem veure com una paròdia d’eixos best-sellers on es barregen sectaris, relíquies i personatges esterotipats amb unes gotes d’història mal digerida que tant venen últimament.

Per la seua banda el Josep Pla va recaure en l’escriptor valencià Martí Domínguez per l’obra El retorn de Voltaire, una aproximació al segle de les llums a partir de la figura de Voltaire. No es la primera volta que Martí Domínguez s’apropa a una figura històrica des de la literatura, ja ho va fer a Les confesions del comte de Buffon o a El secret de Goethe.

El séptimo veloAltre dels premis concedits a gener és el Biblioteca Breve de l’editorial Seix Barral que va recaure enguany en l’obra El séptimo velo de Juan Manuel de Prada. El séptimo velo és una novel·la d’aventures amb tints de fulletó ambientada principalment en la Segona Guerra Mundial a la caça i captura d’un secret familiar, tot això adornat per la prosa més que destacable de Prada.

El Ramon Llull de les lletres catalanes va ser atorgat per l’editorial Planeta al febrer a l’escriptor mallorquí Gabriel Janer que compta al seu haver amb nombrosos premis i una àmplia carrera com a escriptor tant de novel·la com de teatre o assaig. En Tigres Janer ens conta la història de creixement i decadència d’una família de banquers.

MinotauroEl premi Minotauro es va presentar fa uns anys com el referent de la literatura fantàstica en castellà intentant ser el Planeta d’aquest tipus de literatura. Enguany el premi va ser concedit a Clara Tahoces, coneguda periodista del paranormal, per Gothika una novel·la sobre vampirs emmarcada en l’ambient gòtic de Madrid en una espècie de martingala de les Cròniques Vampíriques d’Anne Rice.

Mira si yo te querréEl premi Alfaguara de literatura es concedit per l’editorial del mateix nom al mes de març i va ser l’obra Mira si yo te querré l’agraciada al 2007. L’autor d’aquesta novel·la, Luis Leante, presenta una història de recerca personal amb el rerefons del conflicte del Sahara de la mà de la protagonista que abandona la seua còmoda vida per anar darrere del seu primer amor.

L’editorial Espasa-Calpe celebra el canvi d’estació amb un premi que, per ser originals, se’n diu Premio Primavera i que enguany va recollir la periodista i escriptora Nativel Preciado per la seua obra Camino de hierro on Paula, la protagonista, torna al poble de la seua família per a superar l’abandonament del seu home, endinsant-se en la memòria de la seua família i reconstruint la vida del seu iaio represaliat a la fi de la Guerra Civil.

Divendres vinent, més premis.

Comments are closed.