Off

Premis 2007 (ii)

by ravalna on 14, desembre, 2007

Seguim amb el repas al 2007 en base als principals premis literaris atorgats. Com aquest llistat ha de ser, quasi per definició, incomplet, vos convidem a que afegiu aquells premis que vos semblen interessants o aquells esdeveniments que vos semblem més significatius del 2007 literari.

No country for old men. Film.Els premis Pulitzer varen ser creats al 1917 per Joseph Pulitzer i, des de llavors han premiat, entre d’altres categories, els millors treballs periodístics i literaris d’autors nord-americans. Enguany el guardonat amb el Pulitzer a la millor novel·la va ser Cormac McCarthy per La carretera, una història que ens presenta l’intent de supervivència d’un pare i el seu fill en un món postapocalíptic. McCarthy també va escriure la novel·la en la qual es basa la nova pel·lícula del germans Coen, No Country for Old Men.

El alma de la ciudad. Portada. El premi de novel·la Fernando Lara és un altre dels premis concedits per l’editorial Planeta que, en aquest cas, porta sent concedit des de 1996 i entre els seus guanyadors trobem escriptors de la talla de Terenci Moix, Umbral o José Carlos Somoza. A aquest grups es va unir al mes de maig l’escriptor Jesús Sánchez Adalid amb El alma de la ciudad una història ambientada en l’època de la Reconquesta on el protagonista recorda en el seu pelegrinatge a Santiago la seua vida en la que ha vist l’avanç de la frontera o la fundació de ciutats.

La lluna i el Cala Llamp. bibEl premi d’honor de les lletres catalanes que atorga Omnium Cultural des de 1969 va ser enguany per a Baltasar Porcel per la seua trajectòria literària. Nascut a Andratx al 1937 Porcel és un prolífic autor del que podem trobat tant obres de teatre, com a narrativa o assajos i de la seua obra podríem destacar el cicle d’Andratx compost per Solnegre, La lluna i el “Cala Llamp”, Els argonautes, Difunts sota els ametllers en flor o Cavalls cap a la fosca.

Seeker. Portada.El premi Nebula el concedeix des de 1965 l’Associació d’Escriptors de Ciència Ficció d’Amèrica (SFWA) i es considerar una mena de Nobel de la literatura de ciència ficció, no en va, autors com ara William Gibson o Frederik Pohl es troben entre els guanyadors. Al 2007 el premi va ser per Seeker una novel·la sobre descobriments espacials d’un autor especialista en aquest gènere, Jack McDevitt.

El primer Premi Príncep d’Astúries de les Lletres va ser al 1981 per al poeta Contra el fanatismo. bibJosé Hierro i, des de llavors, ha aconseguit convertir-se en un dels més importants, a nivell de reconeixement, dins de la literatura universal, per que, si be en els seus primers anys, es premiava la llavor a favor de les lletres castellanes, després es llevà aquesta restricció, sent premiats escriptors en llengua alemanya com Gunter Grass o anglesa com Doris Lessing. Aquest ha estat també el cas d’enguany en que el premi ha recaigut en Amos Oz, escriptor israelià i figura del pacifisme.

La piel del cielo. PortadaEl Premi Rómulo Gallegos va ser creat als anys seixanta per gover de Venezuela per a premiar les millor novel·les llatinoamericanes per estendre’s als 90 de tot l’àmbit lingüístic. Actualment es concedeix cada 2 anys i la guanyadorà al 2007 ha estat l’escriptora mexicana Elena Poniatowska per la seua novel·la El tren pasa primero.

Amb ella acaben aquesta segona ullada al que ha estat el 2007. Divendres vinent més.

 

Comments are closed.