Off

Premis 2007 (iii)

by ravalna on 21, desembre, 2007

 

Cadáver de ciudad. Portada.

Des de fa vint anys al juliol Gijón es converteix, gràcies a la Semana Negra, en el centre mundial de la novel·la negra amb un seguit d’activitats relacionades amb el món de la literatura i la cultura en general, sense abandonar en cap moment un sentit lúdic que la caracteritza. Un dels plats forts de la setmana és l’entrega del Premi Internacional Dashiell Hammett a la millor novel·la d’aquest gènere. El mexicà Juan Hernández Luna s’endugué el premi amb la seua novel·la Cadáver de ciudad.

El Premi Hugo es concedeix a l’agost dins de la Worldcon o convenció mundialUn abismo en el cielo de ciència ficció i els assistents trien la que, segons el seu criteri, és la millor novel·la de ciència ficció de l’any, entre d’altres categories. L’honor d’aquest premi de votació popular ha recaigut enguany en la novel·la Rainbows End de Vernor Vinge, autor del que podríem anomenar ciència ficció dura més propera a l’especulació científica que a les aventures de naus espacials. Vinge ja havia guanyat el Hugo amb la novel·la Un abismo en el cielo.

José Trigo El Premio de Literatura Latinoamericana y del Caribe Juan Rulfo és un dels més importants i prestigiosos de la literatura llatinoamericana i ha estat concedit a escriptors de la talla de Juan Gelman, Marsé o Juan Goytisolo. El guardonat enguany ha estat el mexicà Fernando del Paso, escriptor, periodista, locutor de ràdio i guanyador de molt premis al llarg de la seua carrera, en les seues diferents facetes professionals.

Café Gijón

I acabem com millor podem fer-lo: amb un bon café i una bona tertúlia. El premi Café Gijón va estar instaurat pel recentment desaparegut Fernando Fernán Gómez i els seus companys de tertúlia en 1949. El nom el prengué de la cafeteria on es feien aquestes tertúlies en les quals participaven gent com ara Camilo José Cela o el mateix Fernán Gómez i es va convertir en un dels premis literaris de referència en llengua castellana i va ser, sense dubte, fonamental per donar a conèixer una gran generació de narradors en les dècades del 50 i 60; no hi ha més que pegar una ullada a la llista dels premiats. El premi va patir una greu crisi als anys 80 que pràcticament el dugueren a la seua desaparició fins que, al 1989, l’Ajuntament de Gijón se’n va fer càrrec. Així, al 2007 la guanyadora va ser Carmen Jiménez per Madre mía, que estás en los infiernos, un drama sobre l’emigració que serà publicat per l’editorial Siruela al 2008.

 

 

Comments are closed.