Premis 2007 (iv i últim)

by ravalna on 28, desembre, 2007

Acabem hui amb el repàs a l’any 2007 en base als principals premis literaris amb una ràpida visió del que va passar durant els últims 3 mesos de l’any, en els quals s’entreguen premis de la importància del Nobel, el Nacional de Novel·la i el de les Lletres, el Cervantes o el Planeta, premis dels que ja vos varem parlar en el seu moment.

Todo se desmoronaEl premi Booker és un dels més desitjats pels escriptors de la zona Commonwealth i la seua entrega sol suposar un gran augment en les vendes. Enguany la guanyadora va ser Anne Enright però voldria destacar el guanyador de la modalitat internacional del premi, l’escriptor nigerià Chinua Achebe i la seua visió d’Àfrica, visió llunyana de la normalment oferida pels escriptors occidentals i a les que, generalment, estem més acostumats.

Octubre CCC
Com ja vos varem comentar, en arribar la tardor tenen lloc els Premis Octubre en diferents modalitats sent enguany la de novel·la, el Premi de Narrativa Andròmina, va ser per a David Vilaseca amb L’aprenentatge de la soletat, una història de descobriment d’una vocació amb trets autobiogràfics, segons l’autor.

El Ministeri Cultura atorga diversos premis relacionats amb la literatura i així, enguany el Nacional de Poesia va recaure en l’escriptora asturiana Olvido García Valdés per Y estamos vivos. Aquesta autora ha estat traduïda a diferents idiomes i ha aparegut a diferents antologies de poesia en castellà.

JuglarPórtico, l’associació espanyola consagrada als gèneres de ciència ficció, fantasia i terror, concedeix els seus premis anuals en el marc de la Hispacon. Enguany el premi corresponent a novel·la va ser per a Juglar de Rafael Marín que ja va ser finalista amb aquesta novel·la del premi Minotauro. En Juglar ens trobem amb Estebanillo, el trobador del Cid, i protagonista d’una fantàstica història de màgia i aventures. Sense dubte una de les millors novel·les de l’any passat i que podeu trobar a la biblioteca entre d’altres obres d’aquest autor.

Bard�n, el superrealista

Al 2007 per primera volta es va concedir el Premi Nacional de Còmic que va recaure en MAX, per Bardín, el superrealista, dibuixant que creix al caliu de la revista El Víbora i un dels dibuixants i il·lustradors espanyols més reconeguts al món. Actualment, edita Nosotros Somos Los Muertos que aparegué primer com a història sobre la guerra dels Balcans i que des de 1995 dona nom a una revista de còmic alternatiu.

Ciencias morales

Des de 1983 l’editorial Anagrama concedeix el premi Herralde de Novel·la que enguany recaigué en Martín Kohan amb Ciencias morales on l’escriptor argentí ens apropa a l’interior d’un col·legi d’estricta moral als últims anys de la dictadura militar i a la figura d’una de les preceptores que segueix estrictament les normes i té la vigilància de la moral dels alumnes com a principal treball . Però si tot està prohibit tot és transgresió.

Quan acaba l’any arriba la Nit de Santa Llúcia, nit aprofitada per Omnium Cultural per entregar els seus premis, dels qual anem a descatar dos, el Sant Jordi concedit a Pep Coll per Les senyoretes de Lourdes, una biografia sobre la fundadora de l’Obra de Lourdes, és a dir, la xiqueta a qui se li aparegué la dita Verge, i el Mercè Rodoreda, aconseguit per Guillem Frontera per La mar enfora, on l’autor ens apropa a la seua Mallorca natal a través d’una sèrie de contes.

Per últim, anem a parlar d’un dels premis de poesia més reconeguts dins el panorama de la poesia castellana. Es tracta del Adonais, concedit des de 1943 a autors menors de 30 anys i ha estat concedit a autors després consagrats com José Hierro que el va obtindre al 1947 per Alegría. Enguany la guanyadora va ser Teresa Soto González per Un poemario (Imitación de Wislawa).

One Response to “Premis 2007 (iv i últim)”

  • Juan Manuel F. escrigué:


    Las Benévolas.

    Saqué de la biblioteca este libro ganador del Premio Goncourt de 2007, y que figura en todas las listas de las mejores novelas del año.
    Es un mamotreto de 1.000 páginas, que relata la historia de un oficial alemán en la Segunda Guerra Mundial. De momento, voy cerca de la página 300, y está resultando un tostonazo. Lleno de graduaciones militares en alemán y muy denso.
    Ya veremos si lo consigo acabar.