Off

Una novela de barrio

by ravalna on 25, febrer, 2008
Una novela de barrio
Una novela de barrio
Francisco González Ledesma
RBA libros, 2007

 

 

 

Amb aquesta novel·la Francisco González Ledesma va guanyar el Premi Internacional de Novel·la Negra RBA recuperant la figura del policia Méndez, protagonista d’altres novel·les seues com Crónica sentimental en rojo, guanyadora del premi Planeta al 1984. Méndez és el que podríem anomenar un gos vell que coneix la respiració d’una Barcelona, tan protagonista de la història com ell, que cada volta troba més aliena i que s’allunya de l’esperit que la va fer com és, fent-la en ocasions irreconeixible per a aquells que l’han viscut des de dins.

Aquesta nova ciutat, la dels turistes i els monuments, exigeix l’enderrocament d’un edifici antic, malgrat l’oposició veïnal, però el descobriment d’un cadàver en el mateix edifici fa que els fantasmes del passat tornen per a obrir antigues ferides.

La novel·la gira entorn a una revenja: l’assassinat d’un dels culpables de la mort d’un xiquet en l’atracament a un banc fa molt anys. L’altre atracador intentarà guardar-se les esquenes matant el pare del xiquet, de qui pensa que ha iniciat la revenja. D’aquesta forma s’inicia una història on conviuen el passat i el present entrecreuant-se personatges marcats per aquell passat que ara resucita.

Així, coneixerem Miralles, un guardaespatlles que mai no ha sabut soterrar el record del seu fill mort, Escolano, un pobre advocat que mal viu de la clientela del seu pare i amb problemes de consciència, Ruth, una madame de la postguerra ara nugada a una cadira de rodes o Erasmo, criminal d’èxit i, en mig de tots, Méndez a un pas del retir, sense massa estima a les normes i amb instint tant per trobar històries del passat com per moure’s en mig d’aquest embolic.

 

Comments are closed.