Off

El cuarteto de Alejandría

by ravalna on 26, maig, 2008


El cuarteto de Alejandría
Lawrence Durrell
Edhasa, 1999

El cuarteto de Alejandría és considerada, i amb raó, l’obra mestra de Lawrence Durell i una de les més importants obres de la segona meitat del segle XX. El món del jove Darley donarà un gir impossible en conèixer Justine. A través d’aquest inici el narrador ens endinsa en la ciutat d’Alexandria a les portes de la Segona Guerra Mundial.

La història s’articula al voltant de quatre personatges, que donen nom a cada un dels volums que composen la tetralogia però ens relaten el mateix període de temps en el mateix espai, oferint-nos així diferents visions d’una mateixa història i veiem com, a cada nova mirada, eixa història es transforma.

La ciutat d’Alexandria és el marc i a l’hora un personatge més, per que aquesta història no podria desenvolupar-se a altre lloc, per que és l’esperit de la ciutat qui la impulsa, qui mou els personatges, qui inspira les accions. Així el llibre fa constant referència a el poeta de la ciutat, Kavafis i als seus poemes.

La intenció de Durrell era que cada llibre es poguera llegir per separat i en qualsevol ordre però l’experiment li fallà: és millor llegir aquesta obra en un ordre concret, Justine, Balthazar, Mountolive i Clea. Durrell tornà a intentar amb més èxit aquest joc en el Quintet d’Avignó, altra obra imprescindible. El quartet és una obra amb moltes lectures, per agafar-la amb temps, per què l’atracció pels personatges, per la història i per la prosa de Durrell t’impedeix de deixar el llibre.

Troba’ls a la biblioteca.

Comments are closed.