Off

Las amistades peligrosas

by ravalna on 23, juny, 2008

Las amistades peligrosas
Pierre Choderlos de Laclos
Cátedra, 1989

Cuando tengo que quejarme de alguien no trato de ponerle en ridículo; hago más que eso, me vengo. Por muy contento que usted pueda estar en este momento de sí mismo, no olvide que no sería ésta la primera vez que usted se ha aplaudido antes de tiempo, solamente por la esperanza de una victoria que puede escapársele en el instante mismo en que parece más segura.
Marquesa de Mertuei

El vescomte de Valmont i la marquesa de Mertuei, dos personatges immorals i cruels, però que s’oculten darrere de màscara de la respectabilitat que els atorga l’aristocràcia, es diverteixen maquinant trames de seducció i manipulant les seues víctimes en un món podrit d’hipocresia i somriures falsos, d’aparences i frivolitat. La història s’articula al voltant de les cartes que s’envien els diferents protagonistes i veiem avançar la novel·la a través dels seus ulls, sent una de les novel·les de gènere epistolar millor aconseguides. És un relat intens, per moments divertit, però sobre tot, és una descripció mordaç i crítica de l’aristocràcia francesa prerevolucionària.

Les liaisions dangereuses va ser al seu moment considerada una novel·la escandalosa i posà al seu autor a l’alçada d’escriptors com el Marqués de Sade o Restif de la Bretonn, autor d’obres pornogràfiques. Pierre Choderlos de Laclos, que així es deia l’autor, era un militar i escriptor francés que va viure els temps finals de la monarquia, la revolució i arribà a lluitar al costat de Napoleó. Va tindre, sense dubte, una vida intensa, fins i tot, se li considera inventor de l’obús.

Ha tingut diferents adaptacions cinematogràfiques sent les més conegudes la dirigida per Milos Formant amb Annette Bening com a marquesa de Mertuei i la dirigida per Stephen Frears amb Glenn Close i John Malkovic.

Troba’l a la biblioteca

Comments are closed.