Off

Matadero cinco

by ravalna on 8, setembre, 2008

Matadero cinco o la cruzada de los niños
Kurt Vonnegut
Anagrama, 1999

Durant dos dies, del 13 al 15 de febrer de 1945, els aliats bombardejaren la ciutat alemanya de Dresden. No era un objectiu militar. No hi havia fàbriques ni cap indústria bèl·lica. Va ser la major massacre de civils de la Segona Guerra Mundial a Europa i va convertir una de les ciutats més belles d’Alemanya en un seguit de runes farcides de cadàvers, molts d’ells morts als refugis. Kurt Vonnegut estava allí, empresonat amb altres soldats americans i va poder sobreviure. Va ser dels pocs.

Quants anys després intentà escriure una història sobre aquest fet, pràcticament desconegut pels nord americans del moment, que, immersos en la mitologia creada entorn a la participació aliada en la guerra, no haurien admet massa be una massacre de civils sense cap excusa militar. Però el problema de Vonnegut era altre: com descriure el que havia viscut. Com ell mateix diu al llibre:

…si este libro es tan corto, confuso y discutible, es porque no hay nada inteligente que decir sobre una matanza. Después de una carnicería sólo queda gente muerta que nada dice ni nada desea; todo queda silencioso para siempre.

Però, realment, si estem davant un llibre intel·ligent amb una estructura original i ple d’humor negre, on l’autor aconsegueix transmetre tot l’horror i l’estupidesa de la guerra a través de la història de Bill Pilgrim, un home insignificant amb un do especial: pot viatjar a través temps, sempre dins els límits de la seua vida, de manera que sap quan morirà, si serà feliç, però també sap que tot està escrit, no pot fer res per canviar-ho i no ho intenta. És un home arrossegat i superat per les circumstàncies, com tots davant un fet com el que es narra, per que Dresden és el centre de la història, el punt on tot pren i perd sentit.

Està considerada una de les novel·les més influents de la literatura nord americana del segle XX, així com la millor obra de Vonnegut. En ella desfilen alguns dels personatges i les troballes d’altres llibres seus, com ara Kilgore Trout, escriptor de ciència ficció basat en la figura de Theodore Sturgeon.

Troba’l a la biblioteca

Comments are closed.