Off

El harén en occidente

by acamposa on 15, setembre, 2008

EL HAREN EN OCCIDENTE
MERNISSI, FATIMA

ESPASA-CALPE, S.A. 2006
251 pg.

Com els occidentals veiem el món oriental, sobretot en el que fa referència a les dones, d’açò tracta aquest llibre.

Fatema Mernissi, sociòloga, arran d’un viatge a Europa per promocionar un dels seus llibres, descobreix amb sorpresa la visió tan distorsionada que els pobladors d’occident tenen dels anomenats harems del món musulmà.

Lluny de ser un espai lúdic destinat a les orgies, al sexe sense tabús, Fatema ens explica que més que res, és una presó de dones al servei d’un senyor, esclaves a les quals a més del sexe se’ls demana una capacitat intel·lectual per entrar a formar part de la col·lecció del sultà. A més, contariament al que es pensa la indumentària de l’harem no són les transparències dels vels que tant insinuen, simplement es vesteixen com els homes i rarament es queden nues.

És interessant vore quina és la visió de Fatema sobre les dones als dos móns, ella conclou, que al món occidental a les dones se’ns obliga a parar-nos en el temps, la bellesa és ser jove, no importa el nivell intel·lectual ni emocional, mentre a orient la bellesa és saviesa, oratòria com Sherezade a “Les mil i una nits”, que gràcies a la seua intel·ligència aconsegueix que el sultà no la mate.

Sense dubte un assaig que canvia la nostra visió sobre el món oriental que sempre ha estat retratat amb ulls occidentals.

Troba’l a la biblioteca

Comments are closed.