Off

La mel i la fel

by daponch on 10, novembre, 2008

 

La mel i la fel
Carme Miquel
Tàndem edicions, 2005
291 pàgs.

 

Aquest és un llibre que ens apropa a la vida d’un poble de la Marina Alta  a les acaballes del segle XIX. Ens apropa a la vida d’una mare hi una filla, endinsant-nos en un món d’emocions i rivalitats vistes des de la quotidianitat i els costums d’un poble de finals del XIX. Al llarg del llibre les històries de la mare i la filla s’entremesclen amb les d’altres personatges d’entre els que cal destacar el Montgó. La muntanya a l’ombra de la qual transcorren tots els fets participa de la novel·la i anticipa esdeveniments, convertint-se així en part fonamental del relat.

Aquesta novel·la ha estat tot un descobriment per a mi, i de segur que també ho serà per a aquells nostàlgics per damunt dels trenta que es criaren amb els iaios en qualsevol poble de la nostra terreta. Carme Miquel ha fet un gran treball investigació recuperant textos i costums valencianes (ara que s’ha posat tant de moda el Halloween), i un treball lingüístic impressionant recuperant la parla autèntica de la Marina Alta d’aquells temps. És impressionant la quantitat de termes que  l’evolució de les tecnologies o de la societat en general s’ha acabat tragant.

Aquest és un llibre molt interessant per als curiosos interessats per les costums pròpies dels pobles, als interessats en descobrir noves paraules o retrobar-ne altres que tan sols havíem sentit als nostres avis, als que tenen plaer en llegir una novel·la de realisme màgic on es fan present a la trama les emocions, les rivalitats, la lluita i la quotidianitat d’un poble del XIX a l’ombra del Montgó.

L’he demanat a la biblioteca per a que prompte estiga als nostres estants. Mentre arriba pots acostar-te i anar obrint boca amb algun dels llibres de Carme Miquel a la Biblioteca.

Comments are closed.