El meu amor Sputnik

by ravalna on 5, gener, 2009

El meu amor Sputnik

 

El meu amor Sputnik
Haruki Murakami
Empúries, 2006

 

L’excèntrica i jove Sumire vol ser escriptora i tota la seua vida gira entorn a aquesta meta. Du una vida bohèmia, aïllada de la resta, obsessionada amb la seua passió. Només algunes converses telefòniques amb un amic, el nostre narrador, que està platònicament enamorat d’ella, trenquen aquesta soledat autoimposada en part, encara que probablement inevitable a la ciutat de Tokio.
Però un dia Sumire coneix Myû, una dona fascinant. En eixe moment, el món de Sumire es dóna la volta, passant a ser Myû, de qui està secretament enamorada, el centre. Myû, també aïllada del món al que pertany, li ofereix ser la seua secretària. Un viatge de negocis a Europa donarà lloc a una nova situació on la realitat es difumina, encara que l’aïllament, l’estranyament, continua.
Murakami aconsegueix barrejar de manera magistral la realitat (si podem parlar de realitat quan parlem d’històries inventades) amb la fantasia onírica, els seus personatges se’ns fan propers i la soledat i el buit interior apareixen com a uns personatges més. Meravellosa, almenys per a mi, la història de Myû i la nòria.
Haruki Murakami és, a hores d’ara, un dels escriptors més reputats i exitosos arreu del món. La crítica l’aplaudeix i el seu públic l’adora. Disculpeu, perdó. Part de la crítica l’adora i l’anomena clàssic contemporani i altra part el considera un autor pop (sobre tot, al Japó on es considera un autor occidentalitzat: no espereu trobar a Marukami l’essència de la cultura japonesa). Podeu consultar en papelenblanco una traducció d’un decàleg aparegut a The Times amb el nom de Retrato robot de Haruki Murakami: Los datos clave del escritor más cool del mundo actual.
Si no el coneixeu, no podeu perdre temps en llegir un dels seus llibres, siga aquest o qualsevol altre. Probablement vos agradarà i, sinó, almenys, estareu a l’última en literatura cool.

Troba’l a la biblioteca.

2 Responses to “El meu amor Sputnik”