Off

Assaig i la divulgació científica (i)

by ravalna on 17, agost, 2009

Continuem amb els posts d’estiu dedicats a diverses categories, sent aquesta volta l’assaig el protagonista.

La ciencia y la vidaEl metge Valentín Fuster i l’escriptor José Luis Sampedro ens proposen en La ciencia y la vida un apropament des de les humanitats i des de la ciència a la nostra societat, dues visions que no només no són incompatibles si no que en són complementaries, en una conversa entre dues de les personalitats més que interessants  i que vos varem recomanar al març de 2009.

El haren de occidenteLes idees preconcebudes, creades en moltes  ocasions per la influència de la ficció, ja siga literatura o cinema, són una constant en quan ens enfrontem a un tema que no coneixem de primera mà. Així ho va poder comprovar l’escriptora Fàtima Mersinni en arribar a Europa i adonar-se de la visió totalment distorsionada que es té a occident de la dona oriental, concretament del harems. Per donar una visió més propera  a la realitat, Mersinni va escriure aquest llibre, la ressenya del qual aparegué a setembre de 2008.

Vacas, cerdos, guerras y brujasL’antropòleg Marvin Harris també compta els seus llibres per èxits, intentant apropar als no entesos alguna de les bases de la seua escola antropològica, destacant per una prosa entretinguda plena d’anècdotes que ens pot servir per començar a veure el món des d’un altre punt de vista. D’ell vos parlarem a abril de 2007.

Caminos del paraísoL’economia ha estat sense dubte un dels temes més tractats a tot arreu en els últims anys i nosaltres no podíem ser menys. Així a desembre de 2008 vos varem recomanar tot un clàssic, Caminos del paraíso. Para comprender la crisis y salir de ella por la izquierda, d’André Gorz, que ens pot donar les claus per enfrontar-nos als canvis necessaris, més enllà dels maquillatges per a eixir de les successives crisis.

Los felices 90També d’economia ens parla, i també molt be, Joseph E. Stiglitz, personatge clau per entendre la política econòmica dels anys noranta, amb la seua posició d’assessor de Bill Clinton o de vicepresident del Banc Mundial, a més de premi Nobel al 2001. Sobre aquest llibre varen comentar a febrer del 2008.

Comments are closed.