Off

Cap a l’adolescència

by miolpe on 15, març, 2010

Què llegeixen els pre-adolescents ara ? La veritat és que ni tan sols sé ben bé què llegia jo. Recorde m’era difícil trobar llibres que m’agradaren, i és que els que estaven orientats als canvis del meu cos: Diari d’un jove maniàtic o Jo també sóc una maniàtica, (o ara també El diario rojo de Flanagan i el Diari vermell de la Carlota) em feien una vergonya indescriptible,  i els llibres estil munta’t la teva pròpia aventura em posaven francament nerviosa.

Bernardo Atxaga em va vindre a rescatar amb Memorias de una vaca,
la història de Mo, una vaca negra que neix l’any 1936 a un bosc de Bilbao, i que amb les seves aventures ens presenta el món rural del País Basc durant la Guerra Civil i els anys que la seguiren.

Un llibre que em regalaren als nou anys, i que no vaig ser capaç d’entendre fins els dotze i així tot, no en la seva completa magnitud. És però una bona manera d’aproximar els més joves a la Guerra Civil.

Històries a mitja tarda, Enric Valor, és una peça fonamental en la cultura popular amb les Rondalles Valencianes, aptes per a qualsevol edat i plenes d’una gran riquesa folklòrica: llegendes, tradicions, aventures, lliçons morals, etc. Paratges llunyans i de vegades no tant, castells, prínceps, pubilles, personatges dolents.  Històries per llegir i ser llegides. Escull la teva preferida! Jo em decante per I queixalets també!

Però el gran descobriment vingué de la mà de Maria Gripe amb Els escarabats volen al capvespre: tres joves, una casa gran, una habitació a les golfes, cartes del segle XVIII, un joc d’escacs i molt de misteri.  Sens dubte, que enganxa, i segurament que l’autora es convertirà en una bona companyia.

Se m’oblidava, a Harry Potter, que a hores d’ara no necessita presentació,  ja me l’he llegit de més gran (ejem), però gairebé l’assenyalaria d’imprescindible i hipnòtic: jo era incapaç de funcionar fins que no l’acabava.

Comments are closed.