La interpretación del asesinato

by ravalna on 19, abril, 2010

 

La interpretación del asesinato
Jed Rubenfeld
Anagrama, 2007

En La interpretación del asesinato Jed Rubenfeld ens du al Nova York de 1909, una època de canvis trepidants, grans obres d’enginyeria, arribada massiva d’immigrants i desigualtat social; era la terra de les oportunitats i dels contrastos, una societat en plena ebullició. Al 1909, a banda de construir gratacels, Nova York va rebre la visita de Sigmund Freud acompanyat del seu deixeble Jung i d’un grup de “conversos” al psicoanàlisi, una visita que esperava ser el punt de partida de la expansió de les teories de Freud per els Estats Units.

Pot ser esteu pensant que estem davant d’un llibre biogràfic o un llibre sobre història de la medicina però, en realitat, estem davant d’una novel·la policíaca, personalment, una de les millors que he llegit en els últims anys.

Coincidint amb l’arribada de Freud un assalt sàdic a una jove adinerada en l’edifici més alt i prestigiós de la ciutat posa en marxa una investigació encapçalada pel forense de la ciutat i seguida amb interés per l’alcalde que està preparant la seua reelecció. Un segon assalt de similars característiques es creua en el camí del seguici de Freud: la jove assaltada sembla haver perdut la veu pel trauma, encarregant-se Younger, un jove americà seguidor de les doctrines de Freud, d’intentar la seua curació mitjançant el psicoanàlisi.

Rubenfeld ens du de dels hotels luxosos fins a fumadors d’opi mentre la investigació policial es barreja amb els entrebancs a les idees de Freud, les lluites dels poderosos i la corrupció, no sols moral, de la societat. I tot això ho aconsegueix amb un text ple d’humor i molt entretingut i amb un final a l’altura de la novel·la, de forma que les més de 500 pàgines passen volant.

Troba’l a la biblioteca.

2 Responses to “La interpretación del asesinato”

  • Enric escrigué:

    El vaig llegir l’estiu passat i m’agradà molt, crec que combina molt bé la trama policíaca amb les diferents teories i elements del psiconàlisi. A més em va encantar tota la descripció del Nova York de principis del segle XX, com es van construir els primers gratacels i el pont de Brooklin i com era la societat de l’època. En resum, un llibre molt recomanable com a novel·la policíaca, històrica i d’introducció al psicoanàlisi.

  • Mgl escrigué:

    Muchas gracias por vuestra recomendación y comentarios. Me lo he leído este verano y me ha parecido muy entretenido y muy bien documentado. Además, creo que tiene un estilo bastante “cinematográfico”. Al leerlo, casi veía la película…