Off

El col·leccionista de fades

by mdogarle on 26, setembre, 2011

El col·leccionista de fadesAvui presentem el llibre El col·leccionista de fades, de Josep Ballester, editat per Bromera el 2009.

Així com Patricia Highsmith explora els límits morals respecte del assassinat, J. Ballester ens ofereix en aquesta novel·la la intimitat d’un jove prevere, professor de matemàtiques a Oxford, amant de la fotografia i escriptor de contes infantils, que sent un pertorbador desig per les xiquetes prepúbers i que respon a les inicials de C.L.D.

Segurament, Sigmund Freud mai arribà a coincidir amb ell personalment, però Lewis Carroll va proporcionar a la Psicoanàlisi un torrent de metàfores (Què podem dir de l’espill!), i la seua vida i obra ha sigut amplament estudiada al llarg del segle XX sota la llum d’aquesta doctrina. “La matèria dels somnis, la substància del desig t’impregna i et transforma, mai no la domines. Ho fa ella. És una egua jove i salvatge”, diu el protagonista.

En forma de diari, amb un estil exquisit, l’autor expressa la sublimació del desig que sent el protagonista mitjançant deliciosos epítets del món de la rebosteria (la fada de sucre, d’avellana, d’olor a galeta, el querubí de menta, l’olor de coriandre de la teua pell llisa), i ens mostra la escissió entre Carroll i Dogson, la innocència i el pecat, l’enginy i el rigor matemàtic, l’espill i la moral, la ciutat de Londres de l’època victoriana i el país de les fades.

Recomanat per Laura Novella

Troba’l a la biblioteca

Comments are closed.