Off

Matèria de Bretanya

by ravalna on 14, novembre, 2011

Es coneix com a Matèria de Bretanya el cicle literari que apareix en Europa a la Baixa Edat Mitjana, relacionat amb els celtes i la història llegendària de la Bretanya medieval, el Rei Artur i el Sant Grial, que a través de la novel•la cavalleresca ha arribat fins a la literatura juvenil del segle XX, i que als nostres dies ha traspassat els mitjans audiovisuals i la indústria dels videojocs.
Però també és el títol d’un llibre on l’autora recull els records de la seua infantesa a Altea, durant els anys anteriors a la Guerra Civil. A través dels ulls i del cor d’una xiqueta, amb una certa malenconia i en un to íntim, coneixem el món quotidià d’aquesta època: les diferències de classe, l’educació dels fills, les creences religioses d’una societat en permanent quaresma, trista i pansida, on els xiquets estaven “sempre voltats d’un nombrós ramat d’oncles, de ties i de maràvies de l’any de la polca…”, dins d’un paisatge tan proper per a nosaltres i, alhora, per desgracia, ja inaccessible.
Tanmateix, la lectura no ens deixa una sensació anodina, si no que, com assenyala Enric Balaguer (2001), l’obra ens revela que “la infantesa, més que una edat –una fase de la vida– és, fonamentalment, una forma de veure el món. Una visió mig màgica, mig mística, amb sentiments oceànics, amb una tendència a la heroïficació de l’entorn… “
Pere Mª Orts va escriure un pròleg que envoltà de poesia la història de la Marina per aquesta novel•la, guardonada amb el Premi Andròmina dels Premis Octubre 1975.
Carmelina Sánchez-Cutillas (1927-2009,) escriptora i historiadora relacionada amb la generació de poetes valencians de la postguerra, tingué una valuosa contribució a la cultura valenciana de l’època franquista junt a María Beneyto, en una esfera en la qual les dones escriptores varen ser molt poc visibles.

Recomanat per Laura

Troba’l a la biblioteca

Comments are closed.