Off

Steampunk

by ravalna on 9, novembre, 2012

Per a tancar aquesta setmana de la ciència del segle XIX vos proposem un últim viatge en el temps però aquesta volta ho diem de veritat ja que anem a parlar de mirades que, des del present, miren al passat per reinventar-lo. Estem parlant de l’steampunk.

L’steampunk va nàixer com a subgènere literari de gènere però ara és un moviment que ha desbordat la narrativa (literatura, cinema o còmic) per a convertir-se en referent sociocultural amb una estètica ben reconeixible.

Anem a situar-nos: estem en Anglaterra, en plena època victoriana, la màquina de vapor ha posat el món en marxa i, gràcies a la tecnologia de vapor, Babbage perfecciona la seua màquina analítica i la revolució de la informàtica s’avança un segle. Aquesta premissa la trobem en La máquina diferencial de Bruce Sterling i William Gibson i podem posar aquesta novel·la com exemple del que trobarem en moltes de les històries steampunk, és a dir, una tecnologia basada en el vapor i la mecànica però molt avançada, en el marc d’una societat decimonònica amb costums i rols estrictes i amb les seues contradiccions així com les seues visions del futur amb una fe quasi cega en la ciència.

Un dels autors que millor representa aquest moviment és Tim Powers qui va construir en Las puertas de Anubis una fantàstica aventura amb viatges en el temps. Altre exemple podria ser China Miéville amb el seu univers Bas-Lag on barreja màgia i tecnologia com podrem comprovar a El consejo de hierro. Tampoc no podem oblidar a Felix J. Palma i el seu recomanable El mapa del tiempo.

Com ja hem dit es tracta d’una corrent que ha traspassat la literatura per arribar al cinema o al còmic. Així tenim exemples com les pel·lícules La liga de los hombres extraordinarios basada en el còmic de Alan Moore o Steamboy de Katsuhiro Otomo de la que podem gaudir tan de la pel·lícula com del guió. Un altre exemple imprescindible és el manga Fullmetal Alchemist de Hiromu Arakawa on podem seguir les aventures dels germans Alphonse i Edward Elric i del que ja vos varem parlar fa un temps.

Aquesta mirada des del present al passat no deixa de ser una manera (altra més) de criticar el món contemporani però la força de la seua estètica ha fet que siga un moviment únic. Si podeu passar-vos per Barcelona fins a maig hi ha una exposició sobre el tema, Steampunk: Futuros que nunca fueron, en el Museu dels Invents de la ciutat.

Comments are closed.