Malditos seais. No me avergoncé del Evangelio

by ravalna on 22, maig, 2013

malditosEl meu interés per aquest llibre naix després de veure en televisió la pel·lícula La buena nueva de la directora navarra Helena Taberna. És la història d’un jove rector navarrés que arriba a la seua parròquia en una data significativa, juliol 1936, només uns dies abans de l’alçament militar contra la Segona República. El religiós arriba a un poble amb obrers i tradició socialista. Prompte comença la repressió. El rector intenta ajudar i donar suport als veïns que són familiars de presos i afusellats.  Això fa que entre en conflicte amb la jerarquia eclesiàstica. Una curiositat de la pel·lícula és que el conegut cantant de pop-rock Loquillo interpreta un xicotet paper. Si voleu saber qui és el seu personatge haureu de veure la pel·lícula

Aquesta història que podria ser fruit de la inventiva dels guionistes, en realitat està inspirada en la vida de Marino Ayerra Redín. Aquest rector navarrés explica la seua experiència vital en el llibre Malditos seais. No me avergoncé del Evangelio. Hem de dir que en el cas del llargmetratge,  no estem davant d’una versió que reproduïsca exactament la història del llibre d’Ayerra. S’introduixen elements per a què la pel·lícula siga més àgil i entretinguda.

El llibre conta la peripècia vital de Marino des de què arriba com a rector al poble navarrés d’Alsasua fins que s’autoexilia a Amèria del Sud, passant pels conflictes amb els seus superiors jeràrquics, i la seua decisió de deixar de ser rector. És un llibre interessant per les vivències tan fortes que viu aquest home, però també per totes les reflexions que fa sobre les seues creences religioses, l’evangeli i sobre la postura de la jerarquia catòlica davant dels fets que ell està vivint.

Recomanat per Àngels Belloch

Troba’l a la biblioteca

3 Responses to “Malditos seais. No me avergoncé del Evangelio”

 • mdebelag escrigué:

  després de redactar la resenya del llibre, va arribar la pel·lícula a què es fa referència. La pel·lícula està en la biblioteca central amb la signatura
  B 8-88/04825.

 • Joana Isabel escrigué:

  Sembla que aquest llibre pot esser interesant. Hi ha
  molta gent que hagi llegit aquest llibre . M’agradaria saber més opinions.

  • miolpe escrigué:

   Hola Joana! Jo encara el tinc en la llista de pendents, pq la veritat és que li tinc curiositat, així que encara no et puc donar una opinió pròpia, però puc dir-te que a ma mare li va agradar força aquesta història. Impressionada diria jo.
   Salutacions!
   🙂