Off

Valencians il•lustres: l’arquitecte valencià Rafael Guastavino

by lmolinos on 8, octubre, 2013

 

Una bona forRafael_Guastavino_Morenoma de celebrar el nou d’octubre és recordar els valencians i valencianes il·lustres que han destacat en alguna disciplina artística, científica o tecnològica. En aquesta ocasió recordem a l’arquitecte Rafael Guastavino i Moreno (València 1842- Baltimore 1908).

En el centenari de la seua mort, el Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana li va dedicar una exposició titulada Guastavino CO. la reinvenció de l’espai públic a New York. Nosaltres el recordem enguany, perquè 2013 és l’any en què se celebra el centenari d’una obra emblemàtica dels  Estats Units i en què va participar Rafael Guastavino. Ens estem referint a la Grand Central Terminal de Nova York. És una emblemàtica estació de trens que ha aparegut en pel·lícules com: Recuerda i Con la muerte en los talones d’Alfred Hichcock; Revolutionary Road de Sam Mendes; El rey pescador; ¡Olvídate de mí!; Los vengadores; Soy leyenda i moltes altres.

Una curiositat d’aquest arquitecte valencià és que va construir el pavelló espanyol de l’Exposició Universal de Chicago de 1893. Per a l’ocasió va reproduir a escala part de la Llotja de València

Si voleu conèixer millor l’obra de Rafael Guastavino podeu consultar la web que li dedica el Massachusetts Institute of Technology, MIT; gaudir de les vistes panoràmiques d’algunes de les seues obres en The New York Times, un autèntic plaer; o consultar els materials de les biblioteques de la UPV dedicats a la seua obra.

Col.laboració d’ A. Belloch

Comments are closed.