Las uvas de la ira

by miolpe on 13, gener, 2014

las-uvas-de-la-iraJohn Steinbeck, va guanyar el Premi Pulitzer amb aquesta història l’any 1940. És la història de la família Joad, del viatge que es veuen obligats a fer després de ser expulsats de les terres on treballaven. És la història d’un èxode i d’un somni: sobreviure en una època marcada per la crisi econòmica del 29 i per la incorporació de les màquines a l’agricultura.

Però no només els Joad han de fugir de la que ha sigut la seva terra durant generacions, també milers de treballadors com ells són expulsats de les terres que han treballat durant anys i que no els són pròpies i que ara, amb les seves granges derruïdes posen la seva esperança en la terra promesa, California. I amb aquest argument es fila una novel·la que podria escriure’s hui dia, reflectint un món on no importa la qualitat de vida de la gent, només els beneficis de les grans companyies, que no dubten d’abaratir els sous, sabent que si una persona rebutja una feina, centenars estaran disposats a fer-la, que fins i tot, treballaran a canvi de menjar. Aconseguir la mà d’obra més barata, més hores de feina i evitar que s’associen entre ells, que establisquen comunitats, que obtinguen una educació. Però especialment, enfrontar-los, fer córrer la por al nouvingut, provocar-los, en una maniobra per justificar la violència mai justificable.

I a més sense responsables, a qui dirigir la teva ira quan ningú sembla assumir la seva responsabilitat ni participació dels esdeveniments?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=chafT4WSv9Q[/youtube]

Troba’l a la Biblioteca

I també la pel·lícula

One Response to “Las uvas de la ira”