Off

La tregua

by miolpe on 17, març, 2014

la-tregua-9788420666884

La tregua és segurament la novel·la amb més repercussió de Benedetti.  Ambientada en l’Uruguai dels anys seixanta, està contada en clau de diari personal, el de  Martí Santomé, un home vidu amb tres fills ja grans, que bolca en ell els seus pensaments i les seves preocupacions: la relació amb els seus fills, freda i distant, la seva pròxima jubilació i com gestionar-se el seu futur temps lliure, la rutina de l’oficina, qüestions que es planteja amb la tranquil·litat i parsimònia amb la que sembla viure el dia dia que ara l’ocupa. Pel seu diari desfilen també les vicissituds dels companys d’oficina, inquietuds, ambicions, rutines. Les d’aquell veí del barri on va créixer, el rostre del qual no sap ubicar, encastat com està a una altra època. Els records de la seva dona morta, de la vida compartida. I circula també, com un alè fresc, Avellaneda, una noia jove que acaba d’arribar a l’oficina i a la que ensinistra en l’ofici.

La tregua és una novel·la terrenal, amb els peus a terra del seu protagonista, un home prudent i una mica gastat. Un home fet a la rutina amb la que suporta el pas del temps en espera d’eixe moment en que puga disposar d’ell completament, per no saber-ne desprès què fer amb ell. I alhora és una novel·la sentimental, l’angoixa d’estar perdent el rostre de la seva dona, la indiferència amb què generalment el tracten els seus fills, l’avorriment de l’oficina, la il·lusió oblidada i reapareguda en la figura d’Avellaneda. És en definitiva una novel·la completa, amb reflexions que perfectament podríem encabir en el panorama contemporani.

D’aquesta novel·la se n’han fet dues versions cinematogràfiques, sent la de 1974 nominada a l’Òscar com a millor pel·lícula de parla no anglesa

Troba-la a la Biblioteca

Comments are closed.