Off

Literatura feta música: cançons de música popular basades en obres literàries

by ravalna on 16, juny, 2014

El dia 21 de juny és el Dia de la Música. Aquesta iniciativa va començar en 1982 a França com la “Festa de la Música” i és instituïda com a celebració europea en 1985 (any europeu de la música). La Unió Europea celebra cada solstici d’estiu (21 de juny) una jornada per a promoure l’intercanvi cultural i musical entre els pobles europeus. Dins d’aquest context, anem a aprofitar l’efemèride per a recordar algunes cançons de música popular que han musicat la literatura de diferents autors.

Aquest recorregut no pretén ser exhaustiu i possiblement cadascun de vosaltres faríeu un llistat diferent. Podem començar el nostre itinerari literari-musical amb la barreja entre la rondallística tradicional (Enric Valor en les biblioteques de la upv) i el ska. Això és allò que féu l’editorial Bullent i Mésdemil amb motiu del centenari del naixement de l’autor valencià. Els encarragats de l’adaptació foren Vol de núvol (companyia musical i teatral). Un bon exemple d’aquest disc-llibre va ser l’adaptació del conte tradicional Queixalets també.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IL1bTMiBsmU [/youtube]

Dins del pop i rock també podem trobar exemples. Com és el cas de La Unión que en la seua cançó Lobo hombre en París posa música al conte Lobo hombre de Boris Vian. L’escriptor francés ens relata com de terrorífic pot ser, per a un llop, convertir-se en un ésser humà. Radio futura va musicar el poema Annabel Lee de l’ escriptor nord-americà de cult Edgar Allan Poe.

José Monge Cruz “Camarón” va revolucionar el món del flamenc amb el disc “La leyenda del viento” que incloïa versions de Federico García Lorca. Sobre aquest disc podeu verue el documental “Tiempo de leyenda” de José Sánchez Montes de 2009. Una de les adaptacions de Lorca és el poema que dóna nom a l’àlbum La leyenda del viento.

Per acabar, dos cantautors que han musicat a multiples poetes clàssics: Raimon i Paco Ibáñez. Raimon ha musicat a Ausiàs March, Jordi de Sant Jordi, Joan Roís de Corella, Joan Timoneda o Pere Quart. Una de les versions més recordades és Veles e vents d’Ausiàs March.

En el cas de Paco Ibáñez, aquest cantautor ha musicat a autors del segle XX com Rafael Alberti; Pablo Neruda; Federico García Lorca; Miguel Hernández; Antonio Machado; José Agustín Goytisolo; León Felipe; Luis Cernuda; Blas de Otero; Gabriel Celaya. Però també ha fet cançons amb poemes d’escriptors com Luis de Góngora, Jorge Manrique o Francisco Quevedo. Una de les cançons de Paco Ibáñez posa música a “andaluces de Jaén” de l’oriolà Miguel Hernández.

De segur que vosaltres conegueu altres exemples, els compartiu?

Recomanacions per Àngels Belloch

Comments are closed.