Recordant al botànic de la Il·lustració, Antonio José Cavanilles i Palop (1745-1804)

by mdogarle on 13, octubre, 2014

CavanillesUna bona forma de celebrar el nou d’octubre és recordar els valencians i valencianes il·lustres que han destacat en alguna disciplina artística, científica o tecnològica. En aquesta ocasió recordem a un botànic que forma part del nom d’algunes plantes descrites per ell però també dóna noms a molts carrers i centres de formació i d’investigació.

És Antonio José Cavanilles i Palop (1745-1804). Va nàixer a València on realitza els seus estudis. Posteriorment com a preceptor dels fills del Duque del Infantado, viatja a París on viu fins que esdeve la Revolució Francesa. Allí començà el seu interés per la botànica i comença a fer publicacions botàniques. El Rei Carles IV li encarrega un treball sobre les plantes presents en el seu regne. Cavanilles comença aquest encàrrec amb el territori valencià, on realitza un important treball de camp que dóna com a resultat la seua obra “Observaciones sobre la historia natural, geografía, agricultura, población y frutos del Reyno de Valencia”.

En 1801 va ser nomenat director del Real Jardín Botánico de Madrid. Entre els seus deixebles hi ha un altre valencià Simón de Rojas Clemente.

Cavanilles va morir en 1804 a Madrid, en el Real Jardín Botánico d’aquesta ciutat està la major part del seu herbari i de la seua biblioteca. El Jardín Botánico facilita per internet l’accés a una base de dades amb les imatges digitalitzades de més de 1.5000 plecs que formen part de la col·lecció de Tipos Cavanilles.

Si voleu conéixer millor l’obra de Cavanilles vos recomanem l’obra “Antonio José Cavanilles (1745-1804). Segundo centenario de la muerte de un gran botánico” on diferents experts i professors parlen de l’obra de l’insigne botànic valencià i de la seua importància en diferents camps del saber.

També és interessant aproximar-se a la figura de Cavanilles amb un programa especial de RTVV titulat “Els camins de Cavanilles”. En aquest audiovisual que es va realizar amb motiu del segon centenari de la mort del botànic, és fa un recorregut per la seua peripèpia vital però també pels paisatges valencians que va recórrer en la seua obra “Observaciones sobre la historia natural, geografía, agricultura, población y frutos del Reyno de Valencia”. És una viatge per espais geogràfics però també en el temps.

Recomanat per Àngels Belloch

Troba’ls a les biblioteques de l’UPV codi qr

One Response to “Recordant al botànic de la Il·lustració, Antonio José Cavanilles i Palop (1745-1804)”