La guerra es bella

by miolpe on 27, octubre, 2014

“Envidio a los religiosos porque pueden echarle la culpa a Dios de las cosas espantosas que he visto en España. Yo sólo puedo culpar de ellas a los hombres”

Guerra_es_bellaEl 28 d’octubre de 1938, les Brigades Internacionals eren retirades d’Espanya davant el curs dels esdeveniments i el compromís del govern de la II República de facilitar la seva eixida. A Barcelona, amb una calorosa desfilada i un fervent discurs de Dolores Ibárruri  s’els reconeixia i agraïa el seu recolzament i el seu treball.

Més de 70 anys després, al darrere d’aquest títol ens trobem amb una narració única de la Guerra Civil Espanyola, la del James Neugass, qui ens conduirà – mai millor dit- amb la seva ambulància pels cruents escenaris d’una guerra de la qual encara no hem guarit les ferides.

Arribat a Espanya l’any 1937 com a membre del Batalló Lincoln, Neugass, passaria un any recorrent les terres del Baix Aragó, escoltant la guerra al cel i sentint-la ben a prop a la terra tremolosa. Integrant del cos mèdic, ni totes les hores conduïdes, ni la fam, l’extenuació del treball  o la falta de llum o medis faran que abandone el seu diari, gràcies al qual, potser, aconseguí alienar-se de les esgarrifances de la guerra i mantenir la cordura.

Aquesta  història, a més, ens acosta al retrobament d’un fill amb son pare a través del seu propi diari, el qual no va eixir a la llum fins gairebé seixanta anys després d’haver estat manuscrit. Un fill agraït i orgullós de la figura paterna descoberta i del paper que aquest va lliurar durant la seva estança a Espanya en suport de la República i la democràcia.

Troba’l a la Biblioteca

 

 

 

One Response to “La guerra es bella”