Off

Exposició “Carles Salvador i el seu temps” a la Biblioteca Central de la UPV

by miolpe on 9, març, 2015

Del 9 al 15 de març, a la Biblioteca Central, es podrà visitar l’exposició itinerant “Carles Salvador i el seu temps”, amb motiu de l’Any Carles Salvador.

 913274_1La Universitat Politècnica de València acull l’exposició itinerant “Carles Salvador i el seu temps”, dedicada al mestre, gramàtic i literat Carles Salvador, que l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha preparat amb motiu del seu nomenament com a Escriptor de l’Any 2015.

 L’exposició ofereix en dotze panells una visió global sobre l’època, amb aspectes com  la societat valenciana de les primeres dècades del segle XX, el valencianisme, les publicacions literàries i culturals, les arts i les ciències, la llengua dels valencians, literatura i espectacle o l’ensenyament del valencià en temps difícils, entre d’altres, sense oblidar l’activitat pedagògica, filològica i creativa del mestre Salvador.

Carles Salvador i Gimeno (València, 1897 – 1955) fou mestre, literat i gramàtic. Fou l’impulsor de la introducció del valencià a l’escola i el màxim difusor de les Normes de Castelló, aprovades el 1932, amb la publicació de diverses obres gramaticals i lexicogràfiques i articles literaris i gramaticals en la premsa valenciana. Va ser membre fundador de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Valenciana, va impulsar els cursos de llengua i literatura valenciana en Lo Rat Penat i el 1951 publicà la Gramàtica valenciana que s’hi utilitzava com a llibre de text.

Considerat el principal dels poetes valencians de l’època, fou un dels introductors de l’avantguardisme literari a València amb obres com Rosa dels vents (1930) i El bes als llavis (1934), però també va ser important la seva prosa, tant la narrativa (El maniquí d’argila (1931)) com els assajos (Elogi del xiprer (1929) o Elogi de la vagància (1937), entre altres. A més, dugué a terme una intensa activitat intel·lectual i cívica en la vida cultural valenciana i participà activament en el II Congrés Internacional d’Intel·lectuals Antifeixistes (1937), celebrat en plena guerra, on va fer una ferma defensa de les llibertats i la democràcia.

Com a mestre, exercí a diversos pobles, com Benassal, on residí prop de 18 anys i resideix la Fundació Carles Salvador, o Benimaclet, des del 1934 fins al final de la seua vida.

Lloc i horari de l’exposició

 Biblioteca Central (planta baixa), de 8.00 a 21.45 h –del 9 al 13 de març– i de 8.30 a 20.45 h –el 14 i 15 de març.

 Organitzen:

LogoBiblioteca2011

logo_spnl

.

.

..

.

.

.

Col·labora:

LogoAVL

Comments are closed.