Off

La hija del este

by miolpe on 8, juny, 2015

portasausónEl conflicte de l’antiga Iugoslàvia esdevingué el meu primer contacte amb la realitat. Amb deu anys, les notícies al capvespre es feien un lloc en el meu cap ple de cabòries infantils, on hi  instal·laven els horrors de la guerra en una realitat no tan llunyana de la que començava a ser-ne conscient i de la que  era incapaç de comprendre en tota la seva magnitud. Vint anys més tard, l’entrevista a Clara Usón en la Jotdown on parla, entre altres coses,  de la seva darrera novel·la La hija del este, publicada en 2012 , em retorna a eixos anys de pre-adolescència on m’esforçava en comprendre, infructuosament, el trencaclosques que per a mi va significar el seguit de guerres que portaren a la desintegració de Iugoslàvia – i el mal de cap de retenir les noves fronteres i capitals- i on paraules com genocidi, assetjament, territori, refugiats  o  nacionalisme van prendre un caire real i tangible.

Després de tres anys de recerca i documentació, Clara Usón ens aproxima amb la delicadesa e intensitat pròpies a la història més recent  i cruenta dels Balcans, filant magníficament  aquesta història sobre la filla del general Ratko Mladić, Ana Mladić,  qui en plena guerra de Bòsnia, va decidir acabar amb la seva vida utilitzant l’arma més especial per a son pare, a qui clarament enviava un missatge. Amb una estructura magistralment equilibrada, aquesta novel·la combina l’afabulació dels fets que van portar l’Ana al suïcidi amb la galeria de personatges que marcaren per sempre la història d’un país: Milošević, Karadžić, Mladić…

Una novel·la sense dubte, imprescindible.

Troba-la a la Biblioteca

Comments are closed.