Off

Ciència a la butxaca

by miolpe on 29, juny, 2015

 

La divulgació científica és un camp ben apassionant on no tots tenen cabuda, i és que és tota una “ciència”  saber traslladar al gruix de la població totes aquelles qüestions que són o deurien ser de l’interès general i en les quals els profans en la matèria ens perdem entre tecnicismes, fórmules matemàtiques, compostos orgànics o les més elementals lliçons de física. Malgrat tot, molts bons professionals s’encarreguen de posar al nostre abast els seus coneixements per tal que ampliem els nostres.

Curiosos! És el vostre torn! Si les novel·les no us enganxen suficient, benvinguts a les recomanacions -personals i subjectives, això sí- que hem preparat per recolzar el vostre LongLifeLearning particular.

06711

 

Carl Sagan ha d’obrir necessàriament aquesta llista, i és que la seva tasca com a divulgador és impagable. A la biblioteca pots trobar molts dels seus llibres i també la coneguda sèrie de TV Cosmos, la continuació de la qual podem seguir en l’actualitat de la mà d’un magnífic Neil deGrasse Tyson.

image_1165_1_232162

Sense pertànyer exactament al gènere de divulgació científica, aquesta obra de Thomas Piketty va trasbalsar el món de l’economia a tots els nivells. Els seus plantejaments per reduir les desigualtats econòmiques obriren un intens debat en el sector alhora que es va convertir en el llibre de no ficció més venut, una posició gens menyspreable per a un llibre d’aquestes característiques.

9789504940531 —-

Martín Caparrós ens posa al davant una obra colpidora de la que és impossible fugir. La realitat de la fam, en un món perfectament capaç d’abastir d’aliments a tota la població esdevé un colp per a les consciències benpensants occidentals, allunyades d’aquesta tragèdia.

—-

 —-

 —9788494258015

El francés  Pierre Barthélemy, el blog del qual és tot un referent científic al país, ens presenta a un compendi d’hilarants articles al voltant de les preguntes més peregrines que en ocasions esdevingueren estudis científics.

—-

desayuno_particulas

—-

Una aproximació a la física quàntica des de la senzillesa i la passió de Sonia Fernández-Vidal, qui ens endinsarà en el camí del Principi d’Indeterminació, passant per les Partícules Elementals o el Teletransport Quàntic, entre altes qüestions.

Utilitzant la tabla periòdica com a fil conductor, Sam Kean ens ofereix una revisió magistral no únicament de química, -tot és química- sinó que la biologia, la geografia, les matemàtiques, la genètica i fins i tot la filosofia desfilaran per les diferents històries que es recullen en aquesta obra imprescindible.

—-

matematicas —-

Aquest llibre, que recull alguns dels continguts que s’imparteixen en l’assignatura de mateix nom a la Universitat de Majors de Jaén, aconsegueix aproximar-nos des d’una perspectiva planera, a la bellesa dels números i com aquests s’integren en les nostres activitats quotidianes. Especialment atractiu és el capítol “Fractals: la frontera entre l’Art i les Matemàtiques”.

No podia acabar aquesta llista sense esmentar a J.M. Mulet, qui després donar-nos un toc d’atenció amb els productes naturals, de desmuntar amb seny els mites que sorgeixen al voltant de l’alimentació, s’atreveix  amb la proliferació de teràpies poc convencionals i gens avalades pel mètode científic i els perills que aquestes comporten.

Una veu necessària.

—-

Descobreix més materials de divulgació a la Biblioteca

Comments are closed.