Off

Paris-Austerlitz

by miolpe on 22, febrer, 2016

Rafael Chirbes torna a fer-se un lloc al nostre blogNH555_Paris-Austerlitz.indd amb la seva darrera novel·la, una història que va donar per enllestida pocs mesos abans de morir després d’haver estat treballant amb ella intermitentment durant més de vint anys.

Paris-Austerlitz és un llibre intimista, ho és tant, que de vegades mentre el llegia em sentia inmiscuir en una història que no em corresponia. Com quan trobes una carta al fons del calaix que no s’ha escrit per ser llegida, sino per posar ordre a uns sentiments, per alleugerir una conciencia que necessita ser descarregada en la privacitat d’un mateix, confessor i penitent. I això és aquesta novel·la, una mena de confessió fosca on al relat d’una història de dos s’afegeix el drama de la malaltia, la soledat i la mort.

Qui es confessa és un jove pintor madrileny a qui, en el moment que més ho necessita, la casualitat el posa en mans de Michel, un home madur, obrer especialitzat en una fàbrica dels afores de Paris. Michel serà el recer perfecte en una etapa en què la ciutat li és hostil, en que la seva vocació de pintor no té encara fruits i amb qui viurà una relació intensa, absorbent i poderosa. Perquè Michel ho dóna tot: casa, sou i sexe amb la passió dels primers mesos on hom creu que el seu amor és únic i indestructible. El deute contret però, és impagable quan un dóna amb l’esperança de rebre en la mateixa mesura, però quin és aquest barem? Qui l’estableix i delimita? A sobre el fil prim on s’equilibren les relacions humanes surten les primeres suspicàcies. 

Amb una senzillesa i profunditat colpidores l’autor despulla el cor humà amb una mà delicada i ferma, sense embuts ni floritures.

Troba’l a la biblioteca

Comments are closed.