Off

Sor Isabel de Villena

by miolpe on 27, abril, 2016

Durant el smonasteriotrinidad-grabado-isabel-villena2egle XV la vida econòmica i cultural valenciana bull d’efervescència. S’alcen edificis emblemàtics com La Llotja de la Seda o la Universitat de València, la primera impremta de la península s’instal·la a la ciutat i amb ella el primer llibre imprés Les Troves en Lahors de la Verge Maria. En aqueste context la figura de Sor Isabel de Villena, abadessa del convent de la Santísima Trinitat de les clarisses valencianes, es fa un lloc juntament amb altres grans autors de l’època. Tota la seva producció literària, malauradament, no ha arribat fins els nostres dies, i només tenim coneixement de Vita Christi, publicada després de la seva mort per la seva successora i Speculum Animae, donada per desapareguda durant molt de temps i recentment localitzada a la Biblioteca Nacional de París.

En un món literari clarament masculí on a més predominaven obres clarament misògines, la presència de Sor Isabel de Villena trenca diametralment amb els patrons establerts en elaborar en la seva Vita Christi una defensa de la figura femenina a través de la selecció dels passatges i personatges femenins més rellevants de la Biblia. La vida de Jesús des d’una perspectiva on s’emfatitza el valor de les dones i a la que els estudis atorguen la funció educativa de les monges al seu càrrec  a més de suposar una clara contraposició a l’obra de Jaume Roig l’Espill, qui aleshores exercia com a metge del convent.

La Biblioteca ret homenatge a la seva labor amb una petita mostra que podràs visitar tota aquesta setmana al vestíbul de la Biblioteca Central.

Pots consultar l’obra digitalitzada a través de la Biblioteca Valenciana Digital  i també emportar-te en préstec estudis relacionats

SONY DSC

 

Comments are closed.